MMSI: 265811210
Call sign: SF5891
https://vrm.victronenergy.com/installation/101480/embed/797b7a1a

Stormen kommer!

Stormen ”Knud” härjar på västkusten.

Tiden går, tar morgonpromenaden till jobbet utmed Ätran och jag rastar Chap samtidigt. Härligt att se sensommaren skiftar skepnad och att hösten är i antågande. Almarna utmed ån får en sådan där härlig intensiv roströd färg som ger en intensiv värme, trots det kyligare vädret. Första höststormen är på väg, men jag är rustad. Nytt regnställ och sydväst har jag fått från Madeleine.
Under många år har vi varit ett gäng som träffas 3-4 ggr om året, för att åter igen känna oss som 25 åringar. Äta gott, spela lite poker och bli lite runda under fötterna… Då båten fortfarande låg i vattnet, skulle det vara kul att köra en träff innan upptagningen som var bokad till 15 oktober. Föga anade jag när datumet bestämdes hur vädret skulle utveckla sig. 22 september var spikat och för varje dag som närmade sig, kände jag att väderläget också förändrade sig… till det sämre! Prognosen visade 50-60 knop västlig, förhöjt vattenstånd och klass 2 varning… Oron spred sig i gruppen och messenger gick varm någon dag innan. Skulle det bli för illa hade jag klubbhuset att tillgå som backup, men nä, detta ska bli minnesvärt!

Sydväst på!

Dagen kom, vinden piskade, Indigo stod pall. Kollade prognosen och kulmen skulle vara sent på kvällen-natten mot lördagen. Hade slutat lite tidigare på dagen för att förbereda maten till kvällen. När jag kom till hamnen hade ”Knud” som stormen var döpt till börjat visa sig… Tampar var sträckta, fallen slog hårt i masterna och vattennivån hade stigit betydligt sedan morgonen. Nu blev det till att justera förtöjningarna lite, fendra på lite extra och hålla koll på utvecklingen inför stormen.
Fick snabbt grytan på spisen och påbörjade maten inför kvällen. Det gungade rätt rejält, så jag fick vara extra försiktig med kniven. Preppade allt som skulle i grytan – en gulasch – en het än!

Lätt sammanbitna inför vad kvällen hade att erbjuda!

Grabbarna kom på utsatt tid, lätt framåtböjda i vindbyarna… Vet inte vad de hade föreställt sig när jag presenterade förslaget om pokerkväll på båten, men nu fanns det ingen återvändo. Det var fortfarande relativt ljust ute, men kyligt och hård kuling! Plattan med gulaschen hade puttrat i två timmar, så värmen hade spridit sig i hela båten, några värmeljus och en oljelampa fick stå för stämningen. Nu gäller det att få i grabbarna två gammel-dansk, så att focus inte stannar på vädret… Vi har förbannat roligt när vi träffas, så även denna gång. Nu började de få färg i ansiktet, jag vet inte om det berodde på den heta grytan eller om det var snapsen, men nu var vi på gång!

Att spela poker på båt som gungar är en utmaning, pengarna rullade friskt mellan givarna och en del gled över utan vinst… Vinden i byarna var uppe och tangerade storm och runt midnatt bröt vi upp. Vattennivån var nu så hög att en del bryggor låg under vatten och att Indigo knappt hade några fendrar som skyddade henne – Det blev en orolig natt! + 1,45 meter högre vattennivå och 64,4 knop som max gjorde denna kväll minnesvärd men otroligt lyckad!

Snart var det dax för upptagning…

No Comments

Post A Comment

Translate »