MMSI: 265811210
Call sign: SF5891
https://vrm.victronenergy.com/installation/101480/embed/797b7a1a

Vi går till botten…

Dagens inlägg handlar om något så trivialt som ankare… Enkelt men oerhört viktigt. Man kan tycka att det bara är ett ankare, men det är så mycket mer än så. I alla forum, tidskrifter och de man talar med betonar vikten av bra ankare. Vi de tillfällen man ligger för ankar är det en oerhörd trygghet att kunna lita på sina ankare. Vi snackar plural… Det räcker inte med ett! Botten varierar och det finns inte ett universal-ankare som passar till allt. Minst tre typer av ankare bör man ha… Vem hade anat detta… Till detta behövs ankarlina eller kättning på ca 60-80 meter. Jag blir smått bekymrad över hur jag ska kunna hantera dessa vikter nu i ryggskottstider, men jag blir väl bra i ryggen någon gång.

Det blir en hel del tyngd av detta så nu gäller det att hitta någon lösning för detta. När man börjar kika på detta blir man helt snurrig, läser en hel det tester på nätet och alla proklamerar på att just deras ankare funkar till det mesta. Igår på ”tisdagsklubben” tog jag upp frågan och mina mentorer Kjell och Berit är som levande uppslagsböcker, de vet precis vad man behöver och inköpslistan blir bara längre och längre. Som tur är behöver man inte köpa detta nytt, det finns en hel del att hitta på blocket och övriga sidor. Jag har så jag klarar mig för tillfället, men vet att det blir att investera i detta i framtiden.

Ett oerhört bra hjälpmedel och näst intill nödvändighet är ett ankarspel. De finns både manuella och elektriska, men där får jag se vad jag hittar och som passar. Ju mer elektriska komponenter i båten, ju mer kan krångla, så det lutar åt ett manuellt ankarspel. Lite motion måste man ju ha…

Jag får grotta ner mig i detta under kvällarna i båten, för snart är det nära…

Högt skum och fulla segel!

No Comments

Post A Comment

Translate »