MMSI: 265811210
Call sign: SF5891
https://vrm.victronenergy.com/installation/101480/embed/797b7a1a

Rengöra, vaxa och polera

Nu börjar temperaturen stiga och det är dax för att göra båten fin inför säsongen. Presseningen ska av och skrovet skall rengöras. Invändigt gör jag i ordning när båten är i vattnet. Men nu är det rengöring och polering som gäller – här kommer några steg för bra resultat.

Rengöring

Börja med att göra rent skrovytan ordentligt, om den är kraftigt smutsigt eller båten har en gul vattenlinje eller akterspegel så kan det vara lämpligt att använda en oxalsyrarengöring.  Dessa är ofta lite tjockare i konsistensen och lite tröga vilket gör at de ligger kvar bra på vertikala ytor, använd gärna en sprayflaska. Det går även att blanda till sin egen och det receptet jag har kommer från båtbyggare på västkusten. 4 msk Oxalsyra (finns i färghandeln som kristaller på burk) 1 liter vatten och lite Yes diskmedel.

Applicera flödigt och låt sitta i ca 10 – 15 minuter använd svamp efteråt för att få bort damm och annan smuts som sitter på skrovet, skölj därefter noggrant.

Rubbning

Arbeta ett område som är ca 60 x 60, det är enklare att få koll på resultatet om man jobbar på en mindre yta åt gången. Applicera rubbingen, antingen direkt från flaskan eller med en svamp, i mängd ca två 25cm strängar, inte för mycket. Ta polermaskinen med en ren och torr polersvamp och med maskinen avslagen smeta ut rubbingen på det område som skall bearbetas, det skvätter inte lika mycket då. Sätt igång maskinen på 1000 rpm och arbeta i åttor med maskinen hela tiden i rörelse, viktigt är att få upp värmen, poleringen är som effektivast vid ca 50-60 grader. Lägger man handen på så skall det kännas varmt men man skall man vara försiktig, blir det för varmt så kan polermedlet bränna fast och det kan bli en permanent skada. Polera tills det blir torrt och torka helt rent med polerduk. Är resultatet ok så fortsätter man till nästa steg men vid behov så gör man om proceduren på samma ställe. Tvätta svamparna ofta, restprodukterna från polermedlet och den borttagna oxiden bildar efterhand en gegga som indikerar att det är dags att göra rent svampen skölj den i vatten och låt torka, att ha fler tillhands kan vara bra.

Polering

Gör om proceduren med Cleaner and Wax.  Men börja på lågt varvtal och öka efter hand samtidigt som du lättar på trycket på maskinen.  Låt torka och polera av med en polerduk.

Vax

Lägg på vax med maskin och här gäller samma procedur som för polering.  Vill man kan man även lägga på vaxet för hand med en trasa och låta det torka för att sedan polera bort med en polerduk.

Generellt gäller att luftfuktigheten bör vara låg, temperaturen bör vara högre än åtta grader och arbeta inte i direkt solljus!

Och var noga med att skaka flaskorna väl innan så att innehållet blandas, vissa ämnen och polerpartiklar lägger sig gärna i botten.

Nu gäller det att bli bra i ryggen först!

Högt skum och fulla segel!

No Comments

Post A Comment

Translate »