MMSI: 265811210
Call sign: SF5891
https://vrm.victronenergy.com/installation/101480/embed/797b7a1a

Mot Anholt… eller?

Skulle jag komma fram? Jo, till slut var jag i hamn

Fick några råd av mina mentorer under kursen när jag tog förarbeviset i vintras;
-ta det lugnt,
-gör inget förhastat
-tänk efter först!

Dessa tre råd har liksom präntat sig in i min skalle och det fick jag nytta av nu… Det här med segling och sjölivet handlar mycket om erfarenhet, något man varken kan se sig till på YouTube eller läsa sig till på nätet, det är bara praktik som gäller. Av den varan fick jag en hel del när jag kröp tillbaka akterut för att rädda batteribanken. Jag visste att det var en hel del vatten i fören, men inte hur mycket. Väl i sittbrunnen fick jag fram slangen till länspumpen, vinden och vågorna gjorde att jag studsade från sida till sida. Direkt när jag kom upp säkrade jag mig med karbinhaken och räddningsselen och fick igång länspumpen. 10-12 minuter, kanske något längre gick pumpen – batterierna hade klarat sig och jag hörde det där goa surplande ljudet från pumpen när den suger luft… 200-300 liter vatten hade nu gjort båten lättare och tryggare.
Var nu halvvägs mot Anholt, kryssande och mötte vågorna som var två till tre meter höga… Det hade tagit 6 timmar och ingen mat i kroppen. Det var överhuvudtaget ingen ide att försöka fixa käk i denna sjön, insåg jag. Kände av mattheten, var yr av slaget i skallen och mörbultad. Nu började jag närma mig farleden, dax att kolla vilken trafik det var.

Man är inte så kaxig när ett containerfartyg på 300 meter kommer i 20 knop… Hade ett framför mig på styrbords sida och ett från babord akter ut… man är inte tuff då… Härligt att ha AIS:en, som visar var fartygen är och de ser mig hela tiden – den är ovärderlig!

Står upp för att parera vågorna, håller mig i luckan till kabyssen, vattnet slår över sprayhooden och jag duckar… nu var det bara 5 timmar kvar…! Hinner knappt tänka tanken innan ljudet av fladdrande segel får mig på helspänn igen! Uthalet, den tamp som sträcker storseglet bakåt, hade gått av och storseglet blev som en ballong… ännu en gång slungades jag ner i sittbrunnen, då båten gippade 90˚ och la sig på sidan… det som tidigare var säkrat inne i båten, låg nu överallt… Bestick, glas, grytor, dator, telefon… allt bara rullade fram och tillbaka. Autopiloten bara skrek… fick kopplat ur den och kravlat mig upp till styrpulpeten och räta upp båten mot vinden…

Fortsättning följer…

Högt skum och fulla segel!

No Comments

Post A Comment

Translate »