Loading

OC35 INDIGO

AB Malmö Flygindustri (MFI) var ett svenskt företag som producerade och utvecklade flygplan och senare även bilar. MFI var också pionjärer av att tillverka båtar i glasfiberarmerad polyester, Laurin 32 var en av de första serietillverkade fritidsbåtarna i detta material i Sverige. Endast ett fåtal OC35 tillverkades i Malmö innan produktionen flyttades till Kockums Mekaniska Verkstad. 

Malmö Flygindustris rötter fanns i bolaget AB Flygindustri (AFI) som startade i Halmstad. Företaget köptes upp av Kockums Mekaniska Verkstad, som i juli 1952 ombildade företaget till AB Malmö Flygindustri med den tidigare tekniska chefen Rudolf Abelin som verkställande direktör. 1 februari 1957 övertogs fabriken av Trelleborgs Gummifabriks AB, som önskade komplettera sitt företag med MFI:s kunskaper om armerad plast. Eftersom huvudprodukten vid MFI var utveckling av flygplan, såldes företaget vidare till SAAB i mars 1968.

Företaget var bland de första att arbeta med produkter i armerad plast. Man tillverkade bland annat den första bilkarossen i armerad plast till Volvo i början på 1950-talet samt SAAB:s konceptbil MFI-13, en bil som senare kom att bli förlaga för Saab Sonett. Bland övriga tillverkade produkter som inte är flygplan kan räknas raketkapseln RK-57, samt kropp, vingar och container till Boforsroboten Bantam som i den svenska Försvarsmakten benämndes Robot 53.

Tillverkare:Malmö Flyginsdustrier (MFI)
Konstruktör:John Melchior
Längd öa:10.7 m (35 fot)
Bredd:3.7 m
Djup:1.65 m
Deplacement:7000 kg
Köl:Järn
Kölvikt:2600 kg
Krysställ:60 m²
Kojplatser:6 st
Ruffhöjd:1.88 m
Bränsletank:300 liter
Skrovtyp:Långkölad
Toppfart:7 knop
Motor:MD 21A – Volvo Penta
Digitaliserad och måttsatt ritning av INDIGO
Instagram did not return a 200.
Translate »