MMSI: 265811210
Call sign: SF5891
https://vrm.victronenergy.com/installation/101480/embed/797b7a1a

G:a Postens Bryggeri blir en del i Segla och Brygga!

Traditioner och kunskap om råvaran är något som kännetecknar ölbryggningens hantverk och som måste förvaltas och utvecklas.
Reinheitsgebot är den Tyska benämningen på ”renhetslagen” som ligger till grund för många bryggeriers ölproduktion. I dag har mycket av reglerna hur man brygger öl luckrats upp och ölpaletten har exploderat i smak, doft och form sedan dess. Jag hoppas jag kommer på min resa att få uppleva, brygga och servera detta när jag vänder hemåt.

När projektet Segla och Brygga startade, tog jag ett strategiskt beslut att inte gå vidare med de planer jag hade på att starta ett microbryggeri. För att finansiera detta projekt kommer jag även inom snar framtid att hyra ut fastigheten och på så sätt faller även varumärket G:a Postens Bryggeri, då det var förknippat med placeringen i det gamla posthuset i Vessigebro.

Ett microbryggeri som vill förvalta de gamla anrika traditionerna som är förknippade med öl-produktion i liten skala. Vatten, malt, humle och jäst – grunden till klassiska ölstilar. Då min förkärlek till de Belgiska ölen även innehåller frukt, kryddor och extra socker, bildar det en extra dimension av ölupplevelsen. Brygger i ett 200 liters bryggverk utan någon automatik och med gas.

Bryggprocess

1 Mäskning

2 Lakning

3 Vörtkokning

4 Kylning

5 Jäsning

Steg 1 – 4 är själva bryggningen som tillsammans syftar till att utvinna sockret ur malten och skapa en humlad vört som därefter kan jäsa till öl.

Mäskning

Huvudsyftet med mäskningen är att låta enzymerna i malten bryta ner stärkelse till socker. Sockret tas sedan tillvara. I sin enklaste form genomförs mäskningen genom att låta en blandning av vatten och malt hålla omkring 65 graders temperatur i omkring en timme för att enzymerna ska kunna jobba.

Lakning

Efter mäskningen kommer lakningen. Denna syftar till att skölja ut socker ur malten genom att hälla hetvatten över mäsken och tappa av sötvört. Sötvörten kan betraktas som maltsaft. För lakningen används ett lakkärl som oftast har något slags silbotten.

Vörtkokning

När sötvörten lakats ut så ska den kokas. Normal koktid är omkring en timme. Under kokningen tillsättes även humle. Humlet ger beska, smak och arom, samt verkar konserverande på ölet.

Kylning

Efter kokningen så är det dags att kyla vörten för att den skall bli sval nog för att kunna tillsätta jästen och påbörja jäsningen.

Jäsning

Under jäsningen konverterar jästen sockret till alkohol och kolsyra. I och med jäsningen förvandlas vörten till öl. Tiden det tar innan ölen kan drickas varierar beroende på vad man bryggt. För en normal ale kan man säga att det efter ungefär 2-4 veckor har det blivit öl som kan avnjutas. Överdriven konsumtion kan orsaka yrsel ock kräkningar.

Translate »