Loading

Bryggeriet

G:a Postens Bryggeri blir en del i Segla och Brygga!

När projektet Segla och Brygga startade, tog jag ett strategiskt beslut att inte gå vidare med de planer jag hade på att starta ett microbryggeri. För att finansiera detta projekt kommer jag även inom snar framtid att sälja fastigheten och på så sätt faller även varumärket G:a Postens Bryggeri, då det var förknippat med placeringen i det gamla posthuset i Vessigebro.

Jag kommer även att skala bort en hel del utrusning, såsom jästankar, fat och övrig utrusning jag inte får plats med i båten. Klart är ändå att bryggverket skall med + en del mindre jäskar.

Hantverk, traditioner och kunskap är något som kännetecknar ölbryggning, ett arv som måste förvaltas.

Ett microbryggeri som vill förvalta de gamla anrika traditionerna som är förknippade med öl-produktion i liten skala. Vatten, malt, humle och jäst – grunden till klassiska ölstilar. Då min förkärlek till de Belgiska ölen även innehåller frukt, kryddor och extra socker, bildar det en extra dimension av ölupplevelsen. Brygger i ett 200 liters bryggverk utan någon automatik och med gas.

Läs mer om hur det går till att brygga öl!

Processen sker i 6 steg

  1. Mäskning
  2. Lakning
  3. Vörtkokning
  4. Kylning
  5. Jäsning
  6. Lagring

Tillsammans syftar dessa till att utvinna sockret ur malten och skapa en humlad vört som därefter kan jäsa till öl.

Mäskning

Huvudsyftet med mäskningen är att låta enzymerna i malten bryta ner stärkelse till socker. Sockret tas sedan tillvara. I sin enklaste form genomförs mäskningen genom att låta en blandning av vatten och malt hålla omkring 65 graders temperatur i omkring en timme för att enzymerna ska kunna jobba.

  • Huvudsaklig utrustning: mäskkärl eller kokgryta

Läs mer om mäskning 


Lakning

Efter mäskningen kommer lakningen. Denna syftar till att skölja ut socker ur malten genom att hälla hetvatten över mäsken och tappa av sötvört. Sötvörten kan betraktas som maltsaft. För lakningen används ett lakkärl som oftast har något slags silbotten.

  • Huvudsakling utrustning: Lakkärl

Läs mer om lakning


Vörtkokning

När sötvörten lakats ut så ska den kokas. Normal koktid är omkring en timme. Under kokningen tillsättes även humle. Humlet ger beska, smak och arom, samt verkar konserverande på ölet.

  • Huvudsaklig utrustning: Kokgryta

Läs mer om vörtkokning


Kylning

Efter kokningen så är det dags att kyla vörten för att den skall bli sval nog för att kunna tillsätta jästen och påbörja jäsningen.

  • Huvudsaklig utrustning: Kylare

s mer om kylning


Jäsning

Under jäsningen konverterar jästen sockret till alkohol och kolsyra. I och med jäsningen förvandlas vörten till öl. Tiden det tar innan ölen kan drickas varierar beroende på vad man bryggt. För en normal ale kan man säga att det efter ungefär 2-4 veckor har det blivit öl som kan avnjutas.

Läs mer om jäsning


Lagring

När bryggprocessen och jäsningen är klar övergår man till lagring innan tappning. Lagringen kan ske på flera olika sätt men har som syfte att få ölen att mogna eller att utveckla ytterligare kolsyra. För småskaliga bryggerier utan möjlighet att tvångskolsyra ölen vid tappning, tillsätter man en liten mängd socker i flaskan som startar jäsprocessen igen i flaskan och på så sätt får man rätt mängd kolsyra i ölen på flaskan

Vilken typ av öl kan man då skapa med dessa 6 steg?

Instagram did not return a 200.
Translate »