MMSI: 265811210
Call sign: SF5891
https://vrm.victronenergy.com/installation/101480/embed/797b7a1a

Vinterkonservering

När jag köpte båten hade jag inte en tanke på att skriva en blogg/logg på detta sätt eller trodde det skulle vara så kul. Har aldrig skrivit dagbok eller gjort något liknande, det blir liksom en trevlig kvällsrutin. Problemet är att jag inte tagit så mycket bilder som jag borde. Inte alltid man tänker på att få upp telefonen och dokumentera det som man gör. Få försöka komma ihåg det framöver.

Indigo ligger på land och skulle förberedas inför vintern… Motorkonservering? Har aldrig gjort detta innan, men Tom som är min klippa till bror visste precis vad som skulle göras…. Vad skulle jag gjort utan honom!

Glykol skulle fyllas i kylsystemet… Slangar, hinkar, dunkar med vatten, glykol och stege behövdes.

För att förhindra att motorn går sönder när temperaturen kryper ner under nollan måste man fylla på glykol, i annat fall kan vattnet i motorns kylsystem frysa. Motorn måste varmköras för att termostaten ska öppnas och få in glykolen på rätt ställe i motorn… Jag trodde bara man öppnade ett lock på motorn och fyllde på… men icke!!! Fyra stycken 25 liters dunkar med vatten och 10 liter glykol skulle upp i båten. Slang kopplas till pumpen på motorn för att suga vatten ur dunkarna. Volvo Pentan startas, Tom på stege vid utloppet och jag upp och ner i båten som en skottspoling med hinken. Det tar en stund innan termostaten öppnas, så det blir en hel del vändor. Till slut öppnas termostaten och suger i sig glykolblandningen!!! Svettig och nöjd torkar jag upp slabbet efter allt spill i båten, nu väntar täckningen…

Men det tar vi i morgon!

1 Comment
  • Micke N
    Posted at 16:13h, 23 februari

    Kul läsning Ola!

Post A Comment

Translate »