MMSI: 265811210
Call sign: SF5891
https://vrm.victronenergy.com/installation/101480/embed/797b7a1a

Kärnan till bekvämlighet

En viktig del i båten är dess elsystem, många frågar sig säkert, behöver det vara så mycket teknik när man bara ska segla…?
Ja hävdar jag, mycket av säkerheten ombord kräver ström och vill man vara helt säker behöver man olika strömkällor för att tillgodose behovet.
Fast först behöver man veta hur mycket ström man gör av med, det är mitt första mål med att anpassa elsystemet. Anpassa och kontrollera förbrukningen, se var all ström tar vägen…
Kylfacket, Autopilot, Plotter, AIS, VHF, Kortvågsradio och belysning – allt förbrukar ström, ström som skall hämtas från batteribanken. Kapaciteten på batteribanken avgör sen hur länge du kan använda allt innan det blir svart! Då behövs det någon form av laddning…

Man kan inte riktigt bara stanna, stoppa i en elkabel och ladda batterierna mitt ute på havet, så det gäller att ha flera olika system som laddar fyller på ström, hela tiden.

Det finns en dieselmotor i båten med 300 liter bränsle i tanken, men den behövs för annat, men finns som reserv för laddningen. Jag har några solpaneler men behöver komplettera med flera och en vindgenerator står på investeringslistan tillsammans med några fler batterier.

När jag övertog båten var jag medveten om att den skulle utrustas i framtiden för en långfärd. För att vara helt säker kommer jag att byta ut och bygga upp hela elsystemet på nytt. Detta för att ha hundra koll på kopplingar, skarvar och veta exakt vilken kabel som går vart. Vill ha 100% koll på att allt funkar och inte lämna något åt slumpen.

Snart hoppas jag vädret börjar bli bättre, då det är en månad kvar till sjösättning och det är en del att göra på skrovet innan iläggningen…

Mer om detta i morgon…

No Comments

Post A Comment

Translate »